Sipahi Güvenlik

Özel Güvenlik Nasıl Olunur?

Sipahi Güvenlik

İçerik:

Özel güvenlik olabilmek için öncelikle bu konuda hizmet veren özel kuruluşlara kayıt yaptırmak gereklidir. Sonrasında ise emniyet genel müdürlüğünün her sene farklı zamanlarda 6 kez düzenlediği özel güvenlik sınavlarından en az 60 puan almak gereklidir. Bu sınavda başarılı olduktan sonra özel güvenlik sertifikası kazanmak mümkün olur.

Her önüne gelen kişi bu aşamada özel güvenlik olamaz. Öncelikle başvuru yapacak kişinin sabıka kaydının temiz olması gerekir. Bu aşamada sabıka kaydının temiz olup olmadığını e devlet üzerinden öğrenmek mümkün olur. Bunun dışında kayıt yaptıran kişilerin peş peşe devam eden sınavlara katılarak 4 hakkı ile birlikte başarılı olması beklenir. Bu tür haklarından hiç birinde başarılı olamayan kişilerin eğitim süreçlerine ve sınav sürecine yeniden dahil olması beklenir.

Silahlı ya da silahsız özel güvenlik görevlisi

Özel güvenlik görevlisi olmak için iki farklı seçenek bulunur. Özel güvenlik aşamasında  silahlı ya da silahsız olmak üzere iki seçenek bulunur. Silahlı güvenlik görevlisi olmak için aranan şartlar arasında 21 yaş sınırı ve bunun yanı sıra lise mezunu olmak gereklidir. Eğer şartlarınız uyuyor ise ve aynı zamanda sabıka kaydınız bulunmuyor ise bu durumda silahlı olarak özel güvenlik görevlisi olabilirsiniz.

Silahsız olarak özel  güvenlik olmak için şartlar biraz daha kolaydır. Silahsız güvenlik görevlisi olmak için öncelikle 18 yaşını tamamlamak ve en az ortaokul mezunu olmak yeterlidir. Sabıka kaydınızın bulunmaması şartı ile başvuru yaparak ve sınavlarda, eğitimlerde başarı sağlayarak silahsız özel güvenlik görevlisi olabilirsiniz. Her iki grup özel güvenlik personellerine farklı alanlarda ihtiyaç duyulduğundan dolayı tercihlerin belirlenmesi önem taşır.

Silahlı ya da Silahsız Özel Güvenlik Görevlileri nerelerde Çalışır?

Özel güvenlik personeli olmak isteyenlerin kafalarını karıştıran hususların başında hangisinin nerelerde hangi şartlarda çalıştığını bilememek gelir. Silahlı güvenlik çalışanlarını sıklıkla bankalarda görebilmek mümkündür. Bunun yanı sıra silahsız güvenlik görevlilerinin çalıştıkları yerlerde silahlı güvenlik görevlileri de çalışabilir. Fakat bunun tam tersi bir durum söz konusu değildir. Yani silahsız özel güvenlik görevlileri silahlı özel güvenlik ihtiyacı olan yerlerde çalışamazlar.

Maaş konusunda silahlı özel güvenlik görevlileri silahsız olanlara nazaran bir miktar daha fazla maaş alır. Silahlı özel güvenlik personellerinin silahsız olanlara nazaran daha fazla eğitim harcaması bulunur. Bu nedenle de tercih konusunda farklılıklar ortaya çıkar. Eğitim olarak bakıldığında ise silahlı güvenlik görevlilerinin eğitim derslerinin dışında silah ve atış eğitimi alması gereklidir.

Özel Güvenlik Eğitimlerinde Hangi Dersler Alınır?

Özel güvenlik kurslarına katılan personel adaylarının belirli bazı dersleri alması zorunludur. Silahlı özel güvenlik elemanlarının 120 saat silahsız olan özel güvenlik elemanlarının ise 100 saat ders alması zorunludur. Ayrıca bu derslerin sonrasında yapılan sınavlardan başarılı olmak da gereklidir. Silahlı özel güvenlik görevlilerinin eğitim süresi 17 gün sürmekle birlikte silahsız özel güvenlik görevlilerinin ise 13,5 gün eğitim aldığı görülür.

Bu aşamada özel güvenlik görevlilerinin alacağı belirli başlı dersler bulunur. Bu dersler arasında özel güvenlik hukuku ve kişi hakları, güvenlik tedbirleri gibi doğrudan güvenlik ile ilgili dersler de bulunur. Bunun yanı sıra etkili iletişim kalabalık yönetimi, kişi koruma gibi iletişim ve koruma temalı dersler de bulunur. Yine temel ilk yardım ya da yangın eğitimi gibi dersler de bulunur. Yine güvenlik sistemlerinin nasıl kullanılacağı ile ilgili  de dersler bulunur. Bunların yanı sıra silahlı eğitim almak isteyenlerin silah eğitimi derslerini alması da gereklidir.

Özel Güvenlik Eğitim Detayları

Özel güvenlik eğitimlerinde canlı dersler de bulunur. Örneğin silahlı eğitimler bizatihi uzmanlar tarafından poligon alanında icra edilir. Sınavlar aşamasında sınav giriş belgesi olmadan kişilerin sınava girebilmesi mümkün olmadığından dolayı sınava girmeden önce belgelerin hazır hale getirilmesi gereklidir. Sınav giriş belgelerinin silah poligon atışlarının sonuna kadar saklanması gereklidir.

Bunların dışında sınav sonuçları sınavdan iki hafta sonra açıklanır. Sınav sonuçlarını eğitim gördüğünüz kurumdan internet sitesi üzerinden öğrenebilirsiniz.  Sınav sonucunda başarılı olduğunuz takdirde göreve başlayabilirsiniz. Sınav başarılı olduktan sonra bir hafta bekleyerek sertifika edinebilmeniz mümkündür. Özel güvenlik görevlisi olmak için bu tür şartları yerine getirerek kolay bir şekilde bu alanda uzmanlaşmak mümkündür.

İçeriği Paylaşın:

Benzer İçerikler

WhatsApp
1